Przepis, który otrzymałem na pocztówce ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. Pochodzi z książki Jack Daniel's The Spirit of Tennessee Cookbook.
Prosty, a jednocześnie oryginalny sos pomidorowy - do kiełbasek, czy do polania hot-doga. Jego bazą jest ketchup - więc ma ogromne znaczenie, jaki wybierzesz do przyrządzania - bylejaki ketchup da bylejaki sos...
Uncle Jack's Red Dogs
- 1 i 1/2 filiżanki keczupu (mały słoiczek, polecam jakiś łagodny, ale dobrej jakości)
- 1/4 filiżanki brązowego cukru (polecam trzcinowy Dark Muscovado)
- 1/4 filiżanki Jack Daniel's
W małym rondelku podgrzej keczup z cukrem, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Dolej Jacka Daniel'sa i wymieszaj.
Klasycznie podaje się z kiełbaskami - parówkami typu hot dogs lub koktajlowe wiedeńskie, podgrzanymi w sosie. Albo jako sos do hot-dogów.
Albo jako doskonały sos BBQ. Do dań z grilla - albo do pieczonych żeberek.
A ja muszę zapamiętać, aby następnym razem pstryknąć zdjęcie sosu, coby umieścić na www. Choć sos jak sos, czerwony. Liczy się smak.
Wpis zgłaszam do akcji:

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się ten wpis?