wtorek, 31 maja 2016

4 smaki popcornu... na słodko

Foto by HeatherLion at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44524042

Kto powiedział, że popcorn może być tylko na słono i pikantnie? Zróbmy z niego niezły deser! Czas na POPCORN NA SŁODKO!!!

1. Lemon Pop(py) Corn

  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki maku

Rozpuść masło. Wymieszaj pozostałe składniki z masłem, polej na gotowy popcorn, wymieszaj.

2. Cocoa Popcorn

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki kakao w proszku (prawdziwego)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wymieszaj składniki. Posyp na popcorn, wymieszaj.

3.  Sezamie otwórz się...

Wymieszaj stopione masełko z 2 łyżeczkami oleju sezamowego i 2 łyżkami cukru pudru, polej popcorn. Wymieszaj. 

4. Piernikowy popcorn

Wymieszaj stopione masełko z 2 łyżkami miodu i łyżeczką przyprawy do piernika (i opcjonalnie łyżką kakao). Polej popcorn, wymieszaj.

Zgłaszam do akcji Kuchnia Ameryki Północnej 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się ten wpis?