- 2 paczki suszonych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminku
- 3 szklanki mąki żytniej
- 3 szklanki mąki chlebowej
Przyrządzanie w automacie:
Wrzucić do automatu, nastawić program razowy. Wyjąć.
przyrządzanie ręczne
Rozrób drożdże, cukier i wodę. Dodaj sól,m kminek, olej, mąkę żytnią. Wymieszaj. Dodawaj po pół szklanki mąki pszennej, wyrabiaj.
Zostaw do urośnięcia (około 1,5 h w cieple).
Zbij, zagnieć. Odstaw na 1 godzinę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 235oC. Po 10 minutach zmniejsz temp. do 175oC i piecz 45 minut.
Wg tej książki. Uwaga: przepis wg oryginalnych ilości z książki. Do automatu zredukować ilość o połowę i piec 750g chleba...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się ten wpis?