wtorek, 4 sierpnia 2009

Czeski chleb żytni


  • 2 paczki suszonych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 3 szklanki mąki chlebowej

Przyrządzanie w automacie:

Wrzucić do automatu, nastawić program razowy. Wyjąć.

przyrządzanie ręczne

Rozrób drożdże, cukier i wodę. Dodaj sól,m kminek, olej, mąkę żytnią. Wymieszaj. Dodawaj po pół szklanki mąki pszennej, wyrabiaj.

Zostaw do urośnięcia (około 1,5 h w cieple).

Zbij, zagnieć. Odstaw na 1 godzinę.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 235oC. Po 10 minutach zmniejsz temp. do 175oC i piecz 45 minut.

Wg tej książki. Uwaga: przepis wg oryginalnych ilości z książki. Do automatu zredukować ilość o połowę i piec 750g chleba...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się ten wpis?