czwartek, 4 października 2012

Figa z Monako

Koktajl w barwach flagi Monako (nieco spranej flagi, trzeba przyznać). No, ale dość ściemniania. Przepis polski - wymyślony przeze mnie, w Monako najprawdopodobniej nieznany.



  • figa
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego (u mnie był gryczany)
Figę obierz ze skórki. 2/3 jogurtu wymieszaj z łyżeczką miodu. Starannie przełóż do szklanki, aby utworzyć dolną warstwę. 1/3 jogurtu zmiksuj z jedną figą i kolejną łyżeczką miodu. Połóż delikatnie jako górną warstwę.

Danie polecam studentom: mało trzeba, kuchni nie wymaga, koszt to niecałe 2 zł. A zdrowe jest. Mini-mikser to cena niewielka, a urządzonko przydatne. Wystarczy najprostszy model.

 

1 komentarz:

  1. Świetny koktajl :) Figowego nigdy jeszcze nie jadłam, ale chyba w końcu sprobuję

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się ten wpis?