sobota, 13 października 2012

γιαούρτι με μέλι και σοκολάτα - czyli jogurt z miodem i czekoladą

Piękna (tj. ciepła i słoneczna) Grecja poza zasięgiem tymczasowo, ale może w kuchni powrócić do niej?
Jednym z deserów, często spotykanych w greckiej kuchni, jest jogurt z miodem i orzechami. Sporo też przepisów nań na polskich blogach. W sumie taki przepis mógłby mieć korzenie starożytne... Nie mam pod ręką orzechów, a mam ochotę na czekoladę, zatem:

  • jogurt grecki
  • kilka łyżek miodu płynnego
  • trochę startej czekolady
Jogurt przekładamy do miseczki. Polewamy miodem. Posypujemy czekoladą. 


Używam młynka - tarki do czekolady, który wskutek kilku obrotów sprawnie zamieni mi kostki czekolady w deszcz wiórków.

1 komentarz:

Spodobał Ci się ten wpis?