Tydzień wakacji tego roku spędzam w Kołobrzegu, gdzie słońce z trudem wychodzi spoza chmur... stąd słoneczne wspomnienie z Danii, a ściślej z Bornholmu...
Sol over Gudhjem
Słońce nad Gudhjem
Tradycyjna i bardzo popularna przekąska na Bornholmie, podawana w każdej z licznych na tej pięknej wyspie wędzarni... choć i w tradycji widać upływ czasu - XXI wiek narzucił higieniczne żółtko pasteryzowane w jednorazowym naczynku, w 2002 roku jeszcze dostaliśmy żółtko świeżo wybite z jajka...
![]() |
Sol over Gudhjem - na miejscu w wędzarni... |
- śledź wędzony
- świeże żółtko (surowe)
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 2 rzodkiewki
Śledzia ułożyć na talerzu, Pozbawić kręgosłupa. Z boku podać posiekany szczypiorek, rzodkiewkę - osobiście też kraję w plasterki, na zdjęciu potrawa w wędzarni w Gudhjem - i żółtko. Do tego kromka chleba z masłem.
I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się ten wpis?