piątek, 7 sierpnia 2009

Babeczki półfrancuskie z szynką i pieczarkami


Potrzebujesz:

  • 200 g twarogu
  • 200 g masła
  • 200 g maki
  • soli trochę
  • 6 pieczarek
  • mała cebula
  • gruby plaster szynki wędzonej
  • garść tartego sera żółtego



Ciasto półfrancuskie wg Kuchni polskiej: twaróg, masło, mąkę i ciut soli utrzeć razem.

Nb. ciasto to ma jakąś wadę. Wg książki miało się nadawać do wałkowania, wyszła miękka plastelina :)

Ale ta konsystencja nie przeszkadza, aby wylepić nim foremki do muffinek (używam silikonowych, nie muszę smarować) - zostawiając w środku miejsce na nadzienie.

Nadzienie:

Trochę (6) pieczarek pokrój na plasterki. Usmaż z małą cebulką i trochę szynki wędzonej też podsmaż razem. Ostudź, wymieszaj z tartym serem.

Nałóż do babeczek, wstaw do GORĄCEGO (250oC) piekarnika na 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się ten wpis?