wtorek, 4 sierpnia 2009

Chleb gryczany z miodem

Na podstawie tego dzieła, zmienione.

Intensywny smak i zapach gryki i miodu, wymaga raczej dodatków o mocnym smaku, aby nie tłumiło. Możesz zrobić z 1/2 ilości, aby przekonać się, czy będzie Ci smakować.
  •  2 paczki suszonych drożdży
  •  2 szklanki ciepłej wody
  •  1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku
  •  1/2 szklanki miodu
  •  1/4 szklanki oleju
  •  1 łyżka anyżu
  •  2 łyżeczki soli
  •  2 szklanki mąki gryczanej
  •  4 szklanki mąki pszennej
  •  1/3 szklanki zarodków pszennych
  •  1/3 szklanki rodzynek
Wygnieć wszystko razem. Postaw w cieple do wyrośnięcia - około 1,5 godziny.

Zbij, wygnieć, podziel na dwie foremki, odstaw na godzinę.

Wsadź do piekarnika 190oC na ok. 40 minut.

Wychodzi też w automacie, na programie razowym - tylko pamiętaj, że to porcja na DWIE foremki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się ten wpis?