wtorek, 31 maja 2016

14 smaków popcornu...

Foto by HeatherLion at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44524042

Pojawił się już u mnie przepis na klasyczny popcorn wraz z recenzją maszynki do produkcji popcornu. Ale przecież te przekąski można podawać w dziesiątkach smaków... nie mówiąc już o ciastach, ciasteczkach, batonikach sałatkach, zupach i innych daniach...

Wszystki przepisy zaczynają się tak samo: wrzuć miarkę kukurydzy do maszyny, podstaw duży garnek pod lejek wylotowy, załóż pokrywkę, odpal maszynę.

I zacznijmy od klasyki:

1. Klasyczny popcorn lekko solony

Gotowy popcorn przerzuć do miski, lekko posól z wierzchu.

2. Klasyczny popcorn maślany

Zanim uruchomisz maszynę, do miarki - miseczki włóż masło. Gdy popcorn będzie się przyrządzał, ciepło roztopi masełko. Roztopionym masłem polej równomiernie popcorn, posól i podawaj.

3. Popcorn maślany z ziołami

Posiekaj drobniuteńko łyżkę świeżych ziół i zmieszaj z masłem w czasie topienia. Albo po prostu kup gotowe masło ziołowe i roztop. 

4. Popcorn chilli

  • masło
  • łyżeczka chilli
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżka soli drobnej

Zmieszaj suche przyprawy razem. Roztop masło. Skrop popcorn roztopionym masłem, przesyp równomiernie papryką, wymieszaj, podawaj.

5. Old Bay Popcorn

Gotowy popcorn polej roztopionym masełkiem, posyp przyprawą Old Bay i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Więcej o przyprawie Old Bay
 przeczytasz w tym poście.

6. Truffle Popcorn

  • świeże masełko
  • 1/2 łyżki oliwy truflowej
  • czubata łyżka startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
Wymieszaj stopione masełko z oliwą. Starty parmezan wymieszaj z solą i pieprzem. Na gorący popcorn polej masełko, posyp prędko na gorący popcorn, coby się zaczął parmezan rozpuszczać. Podawaj.

7.  Sezamie otwórz się...

Wymieszaj stopione masełko z 2 łyżeczkami oleju sezamowego, polej popcorn. Wymieszaj. Posól. Wymieszaj ponownie.

8. Sushi Popcorn

  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • drobno pokruszone wodorosty
Płynne składniki wymieszaj ze sobą. Polej popcorn, wymieszaj. Posyp sproszkowanymi wodorostami, wymieszaj ponownie.

9. Za'atar Popcorn

  • masełko
  • 1 łyżka przyprawy za'atar
  • 1/2 łyżeczki soli
Wymieszaj suche składniki. Polej popcorn stopionym masełkiem. Wymieszaj. Posyp przyprawą. Wymieszaj ponownie.

10. Sól i Ocet

Gotowy popcorn posyp solą. Spryskaj delikatnie octem (balsamicznym, winnym, jabłkowym).

11. Parmezan 

Zetrzyj parmezan (lub otwórz torebkę gotowego proszku). Gdy popcorn będzie wylatywał gorący z maszynki do miski, posypuj delikatnie parmezanem (chodzi o to, aby parmezan trafił na gorący popcorn i się zaczął roztapiać). Na koniec możesz polać roztopionym masełkiem.

12. Blue Cheese

Kawałek sera z zieloną (niebieską) pleśnią posiekaj drobno bądź zetrzyj na tarce. Roztop masło. Wymieszaj gorący popcorn z serem i masłem.

13. Shichimi Togarashi Popcorn

Popcorn polej masełkiem. Posyp 7 smakami papryczki chilli - czyli przyprawą Shichimi Togarashi. Wymieszaj.

14. Furikake Popcorn

Tutaj mógłby być nie tylko numerek 14, ale i 15, i 16, ... i 26... Wszak smaków posypek furikake jest tak wiele!

Pomysł zasadza się na prostej zasadzie: skoro dobre to do japońskiego ryżu - to czemu i nie do popkornu? Wszak to podobnie neutralne tło smakowe...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się ten wpis?