Dostępny w sklepach cukier o zapachu zbliżonym do wanilii to cukier WANILINOWY, zawierający sztucznie wyprodukowany aromat - pojedynczy składnik bogatego zapachu waniliowego. Owszem, bywa i cukier prawdziwy... droższy, i nadal o słabym aromacie.
Pora wziąć swój interes w swoje ręce:
- kilka lasek wanilii (najprościej kupić na Allegro)
- kilo cukru
Do tego potrzeba nam jeszcze dużego słoja, szczelnie zamykanego.
Laski wanilii kroimy wzdłuż na połowy i umieszczamy w słoju. Zasypujemy cukrem. Zamykamy i odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie, aby cukier przesiąkł zapachem wanilii.
Używamy do woli. Te same laski wanilii można wykorzystać parokrotnie.
Laski wanilii kroimy wzdłuż na połowy i umieszczamy w słoju. Zasypujemy cukrem. Zamykamy i odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie, aby cukier przesiąkł zapachem wanilii.
Używamy do woli. Te same laski wanilii można wykorzystać parokrotnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się ten wpis?