wtorek, 17 maja 2016

Mleko daktylowe

Czy migranci z krajów egzotycznych mogą nas ubogacić kulturowo? I owszem - jeśli zechcą pracować... Tak przez setki lat wyglądała Rzeczypospolita - tygiel wielu narodów, z których każdy znalazł w Koronie czy Wielkim Księstwie swój dom. Tylko politykom Unii Europejskiej to nie wychodzi...
W każdym bądź razie, skoro nie ma małych sklepików z orientalnymi słodyczami, trzeba radzić sobie samemu. Oto więc:

Mleko daktylowe

Przepis zainspirowany tym wpisem.

Potrzeba:
  • 14 daktyli
  • odrobinę wrzątku
  • 1/2 l mleka pełnego
Daktyle zalej wrzątkiem na co najmniej 1/2 godziny, aż zmiękną (jeśli mają pestki, najpierw je usuń, ja użyłem daktyli irańskich, sprzedawanych bez pestek). Razem z płynem zmiksuj z mlekiem. 
Przecedź, jeśli chcesz, aby napój na pewno nie zawierał farfocli.

Efektem jest wspaniały napój o lekko beżowym kolorze (odcień zależy od odmiany daktyli, która została użyta). 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się ten wpis?