wtorek, 31 maja 2016

Uncle Jack's Red Dogs

Przepis, który otrzymałem na pocztówce ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. Pochodzi z książki Jack Daniel's The Spirit of Tennessee Cookbook.

Prosty, a jednocześnie oryginalny sos pomidorowy - do kiełbasek, czy do polania hot-doga. Jego bazą jest ketchup - więc ma ogromne znaczenie, jaki wybierzesz do przyrządzania - bylejaki ketchup da bylejaki sos...


Uncle Jack's Red Dogs

  • 1 i 1/2 filiżanki keczupu (mały słoiczek, polecam jakiś łagodny, ale dobrej jakości)
  • 1/4 filiżanki brązowego cukru (polecam trzcinowy Dark Muscovado)
  • 1/4 filiżanki Jack Daniel's
W małym rondelku podgrzej keczup z cukrem, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Dolej Jacka Daniel'sa i wymieszaj.

Klasycznie podaje się z kiełbaskami - parówkami typu hot dogs lub koktajlowe wiedeńskie, podgrzanymi w sosie. Albo jako sos do hot-dogów.

Albo jako doskonały sos BBQ. Do dań z grilla - albo do pieczonych żeberek.

A ja muszę zapamiętać, aby następnym razem pstryknąć zdjęcie sosu, coby umieścić na www. Choć sos jak sos, czerwony. Liczy się smak.


Wpis zgłaszam do akcji:
  Kuchnia Ameryki Północnej 2016



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się ten wpis?