Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swe kanapki mają - może niedokładnie tak pisał to Mikołaj Rej - ale jak można wyczytać w literaturze, zajadał się z przysmakiem taką kanapką.
Panie i Panowie - oto dzieło kuchni renesansowej - proste i skromne jak na kalwinistę przystało, oto przed Wami:
Pajda z rzodkiewką
- pajda chleba
- kilka rzodkiewek
- ciut masła
- szczypta soli
Wytwór prosty, jak na miłośnika życia człowieka poczciwego przystało: chleb posmarować masłem, ułożyć zgrabnie pokrojone w plasterki rzodkiewki, posolić do smaku.
Zgłaszam do akcji "Biało-czerwono na talerzu"
Mnie nawet zadawala kanapaka z masłem, szczególnie, że piękę chleby :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Kiedyś też piekłem (choć na ogół w maszynie tylko). Obecnie korzystam z gotowców, ale planuję wrócić do samodzielnego wypieku.
UsuńStęskniłem się za moim czeskim chlebem kminkowym.