Eton mess to tradycyjny angielski deser z Eton, znany przynajmniej od 1930 roku. Tutaj będzie moja wersja, lekko "dla dorosłych", choć jak znam życie, uczniaki z Eton zjedliby taką nic się nie przejmując.
Zatem:
W sumie to proporcje można sobie dobrać wg gustu. Na tym polega piękno potraw typu "bałagan".
Truskawki należy umyć, odszypułkować, większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki. Skroić whisky, wymieszać, obsypać cukrem pudrem, wymieszać. Dorzucić bezy (najlepsze są niewielkie). Dodać bitej śmietany i wymieszać.
I wszystko!
Owszem, ten deser nie wygląda olśniewająco. Jak to bałagan. Ale za to jakie smaczne...
Zatem:
- 21 truskawek
- 2 łyżki whisky
- cukier puder (kilka łyżek)
- bita śmietana
- bezy - około 50g
W sumie to proporcje można sobie dobrać wg gustu. Na tym polega piękno potraw typu "bałagan".
Truskawki należy umyć, odszypułkować, większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki. Skroić whisky, wymieszać, obsypać cukrem pudrem, wymieszać. Dorzucić bezy (najlepsze są niewielkie). Dodać bitej śmietany i wymieszać.
I wszystko!
Owszem, ten deser nie wygląda olśniewająco. Jak to bałagan. Ale za to jakie smaczne...
Przepis zgłaszam do akcji:
Smakowita paciaja :)
OdpowiedzUsuń