czwartek, 27 grudnia 2012

Jajecznica a' la Kazimierz Pułaski

  • słoniny wędzonej, w ostateczności zwykłej
  • jaja
  • szczypior
  • kartofli

Weź i ugotuj kartofli. Jak nie stare, to w mundurkach i obierz potem, stare i na wiosnę gotuj obrane.

Usmaż drobno pokrajaną słoninę. Wbij jaja, posól i popieprz do smaku, usmaż. Posyp drobno posiekanym szczypiorem.

Podaj na ziemniakach.

Jak bowiem pisał Zygmunt Gloger w Encyklopedii Staropolskiej
Jajecznica, ulubiona w Polsce potrawa z jaj smażonych na maśle lub słoninie, przyprawiana niekiedy ze szczypiorem i kiełbasą. Kiedy Kazimierzowi Pułaskiemu w XVIII w., jako dar osobliwy, przysłano worek kartofli, kucharz jego, nie wiedząc, co z nimi zrobić, ugotowawszy, podał razem z jajecznicą, a wszyscy obecni nie mogli się dość nachwalić tej nowej potrawy.

2 komentarze:

Spodobał Ci się ten wpis?