czwartek, 27 grudnia 2012

3 razy jajecznica na poświąteczne śniadania lub kolacje

Trzy proste przepisy na jajecznice na poświąteczne śniadania lub kolacje:


Jajecznica na winie 

(na św. Jana Apostoła i Ewangelisty - 27 XII)

Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj.

Jajecznica ze śmietaną słodką 

(na św. Młodzianków - 28 XII)

Rozbij jajec z śmietaną słodką, wlej na gorące masło, smaż a mieszaj, a daj z rynką na stół dodawszy soli z potrzebą

Jajecznica prosta 

(na 29 XII, bo to dzień zwykły, choć w oktawie Bożego Narodzenia)

Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też cebulki młodej zielonej, albo pietruszki drobno ukrajać
Przepisy pochodzą z Compendium Ferculorum, najstarszej polskiej książki kucharskiej.

2 komentarze:

  1. Toż to bomba kaloryczna jak nic te jojka na winie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No a jak? Jedzenie ma dostarczać wartości odżywczych, a nie tylko wyglądać na talerzu.

      Usuń

Spodobał Ci się ten wpis?