Trzy proste przepisy na jajecznice na poświąteczne śniadania lub kolacje:
Jajecznica na winie
(na św. Jana Apostoła i Ewangelisty - 27 XII)
Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z winem i cukrem, i cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące masło, usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj.
Jajecznica ze śmietaną słodką
(na św. Młodzianków - 28 XII)
Rozbij jajec z śmietaną słodką, wlej na gorące masło, smaż a mieszaj, a daj z rynką na stół dodawszy soli z potrzebą
Jajecznica prosta
(na 29 XII, bo to dzień zwykły, choć w oktawie Bożego Narodzenia)
Rozbij jajec, wlej na masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też cebulki młodej zielonej, albo pietruszki drobno ukrajać
Przepisy pochodzą z Compendium Ferculorum, najstarszej polskiej książki kucharskiej.
Toż to bomba kaloryczna jak nic te jojka na winie.
OdpowiedzUsuńNo a jak? Jedzenie ma dostarczać wartości odżywczych, a nie tylko wyglądać na talerzu.
Usuń