- 750 g mąki
- 270 ml ciepłego mleka
- 70 g świeżych drożdży lub półtorej paczuszki suszonych
- 3 jajka i 2 żółtka
- 15 g soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 400 g miękkiego masła lub margaryny
- półtora szklanki cukru (najlepiej grubego)
Mąkę wymieszaj z jajkami i żółtkami, resztą mleka, solą, i cukrem waniliowym.
Dodaj drożdże, wyrób ciasto i odstaw na dobre pół godziny do wyrośnięcia.
Na samym końcu dodaj cukier i tłuszcz.
Odstaw ciasto na 15 min.
Nakładaj na gofrownicę po półtora łyżki ciasta na jednego gofra.
Kolor ciemnobrązowy, jak na zdjęciu, jest poprawny, bierze się ze skarmelizowanego cukru.
Gofry z drożdżami jeszcze nie próbowałam robić, przepis z którego zawsze korzystam nie posiada tego składnika. Będę musiała wypróbować coś nowego :)
OdpowiedzUsuń