Marek Kucmerka poszukiwany!
On to, znany też jako Sium sisarum, jest zapomnianym polskim warzywem. Pochodzi co prawda z Azji, ale do Europy trafił prawdopodobnie razem z Celtami i od dawna jest znany.
A cóż można z niego ugotować? Jadalną częścią jest korzeń - jak u marchewki, pietruszki czy pasternaku.
A oto przykładowy przepis z książki Kucharz doskonały (cyt. za https://www.facebook.com/kuchniastaropolska):
Kucmerka swojska
Niektórzy oskrobują kucmerkę, przez co wiele jej ubywa, jest jednak delikatniejsza, inni obmywają tylko. Ugotuj w wodzie z solą przez kwadrans, wyjmij, niech osiąknie, obmocz potym w ciaście z mąki winem białym rozczynionym, z łyżką oliwy i solą, ażeby nie było zbyt rzadkie. Usmaż kucmerkę, obmoczywszy wprzód w ciaście, daj na przystawkę.
Tylko: Gdzie go kupić? Czy ktoś widział w sklepie?
W sklepie nie. U mnie w ogródku tak :)
OdpowiedzUsuń