Mariusz Kurowski, Jarosław Pytlak
Biwakowa kuchnia
Młodzieżowa Agencja Wydawnicza
Warszawa 1990
Dla dzieci (ciut większych, część z nich będzie chciała być nazywana nastolatkami czy młodzieżą), dla rodzin z dziećmi - na biwak, jak sam tytuł wskazuje.
Dzieło sprzed 22 lat! ale wciąż do kupienia nowe, np. tutaj (za całą złotówkę), poza tym jak zawsze na Allegro...
Połowa objętości tej broszurki zajmuje wyjaśnienie, jak gotować na biwaku, konstruować jadłospis. Drętwo i belfersko, ale sensownie. Druga połowa to przepisy na proste dania - do przygotowania na biwaku. Klasyczne potrawy, z podziałem na przegryzanki, śniadania, zupy, drugie dania, dodatki, surówki, desery i dania bardziej uroczyste.
Obrazków kolorowych brak. Rzecz przydatna dla początkujących. Jak dla mnie brakuje dań typowo biwakowych, gdzie nie tylko przystosowuje się klasyczne przepisy do prymitywnych warunków, ale właśnie z radością wykorzystuje możliwości biwaku: ognisko i wolny ogień.
Zaintrygowała mnie ta książka, więc dopytam: jakie przykładowe przepisy można tam znaleźć? Tj. na jakie potrawy? :)
OdpowiedzUsuńProste i mało wyszukane potrawy, często z użyciem prefabrykatów typu danie z torebki. Co nie znaczy, że bezwartościowe. A oto przykłady:
Usuń[przegryzanki]
koreczki z sera
koreczki z białego sera na słodko
kolorowe kanapki
[dania śniadaniowe]
jajka (częściowo) po wiedeńsku
jajecznica na boczku
płatki owsiana na mleku
[zupy]
chłodnik owocowy
zimna zupa - człop
żurek obozowy
[drugie dania]
makaron z żółtym serem
jaja sadzone w kapturkach
parówki zwijane
[dodatki]
kostka z kaszy mannej
[desery]
kisiel owocowy
[potrawy na chwilę uroczystą]
jajka faszerowane
parówki zasmażane
sałatka z dyni, jabłek i melonów