sobota, 19 stycznia 2008

Zrób sobie dobrze: Muffiny z likierem

  • 250 g jaj
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 cl likieru

Utrzyj najpierw jaja, cukier, masło, likier, mąka. Piecz ok. 25 min w 180oC. Wyjmujesz, zostawiasz w formie na 5 min, wyjmujesz z formy, studzisz na kratce.

Do tego dobry jest lukier na likierze - tym samym, co w muffinach:

Około 2 łyżek wina / likieru ucierasz z 75 g cukru PUDRU na jednolitą masę. Smarujesz muffiny po wyjęciu z pieca.

I gotowe. Testowałem to na Creme de cassis (likier z czarnej porzeczki), było OK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się ten wpis?