piątek, 18 stycznia 2008

Zrób sobie dobrze: Muffiny kawowe

Całość jest prosta i skomplikowana. Zależy jak do tego podejdziesz.

Do pieczenia muffin - czyli małych babeczek - potrzebna Ci będzie forma do babeczek. Sam używam silikonowej, z miejscem na 12 babeczek, ale możesz użyć dowolnej. Foremki możesz wyłożyć papierowymi foremeczkami, jeśli lubisz. Form silikonowych i teflonowych nie musisz smarować przed pieczeniem, inne musisz cienko posmarować tłuszczem - masłem lub margaryną.

Na muffiny - mniej więcej na 12 sztuk - potrzebujesz:
  • 200 g jaj
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła (możesz dać margarynę do pieczenia)
  • czubata łyżka kakao
  • 6 czubatych łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 200 g mąki
Do mieszania dobrze jest użyć robota kuchennego, ale można też robić to ręcznie: łyżką w misce czy garnku.
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Utrzyj jaja (bez skorupek) z cukrem, dodaj kakao i kawę i utrzyj dalej.
  3. Dodawaj po trochu masła i ucieraj.
  4. Na koniec dodawaj po trochu mąki i ucieraj, coby grudek nie było.
  5. Przełóż ciasto do foremek i piecz w temp. 180 C przez 25 minut.
  6. Pozwól muffinkom ostygnąć przez 5 minut i wyjmij je z foremek, studź na kratce, aż będą chłodne.
Jedz.
Na podstawie Muffinki. Babeczki dla smakoszy Helgi Lederer w tłumaczeniu Moniki Faryny-Lubeckiej, zmodyfikowane i wypróbowane nieraz przeze mnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się ten wpis?