sobota, 22 czerwca 2013

Kamila Sakałusa łosoś grillowany w sosie mango

Byłem w piątek na warsztatach kulinarnych. Pod wodzą Kamila Sakałusa - mistrza kuchni toruńskiej, autora http://kamilgotuje.pl, przyrządzaliśmy łososia w sosie mango.

Co za wspaniała ryba i wspaniały sos...



Mam nadzieję, że Autor się nie obrazi, że podzielę się z Wami przepisem:

Łososia zfiletuj, włóż do marynaty i pozwól mu nasiąknąć w lodówce.

Na marynatę: wyciśnij sos z grapefruita różowego i dwu mandarynek. Dodaj oliwy, kilka drobno posiekanych ząbków czosnku, soli, pieprzu, wymieszaj.

Na sos: obierz 2 mango ze skórki, posiekaj drobno. Obsmaż w oliwie. Dodaj garść liści świeżej mięty. Zalej śmietanką 30%, osól i opieprz do smaku. Zredukuj, aby zgęstniał i nabrał solidnego aromatu. Możesz nieco zmiksować. Zgaś ogień i wmieszaj dwie garście startego parmezanu.

 Warzymy sos mango. Kamil Sakałus przy garnku.

Znowu przy garnku z sosem.

Zgrilluj łososia z obu stron. Polej sosem i natychmiast podawaj.

Zabawa była świetna. A zdjęcia gotowego łososia zrobić zapomniałem...

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawa propozycja, nigdy nie jadłam ryby z owocami :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. dopisz jeszcze, że na końcu do sosu idzie świeża mięta, same liście. Też byłem na tych warsztatach i to danie zapamiętałem szczególnie, nie tylko. Kamilgotuje super, a opinie wszyscy mieli takie same.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się ten wpis?