Intensywny smak i zapach gryki i miodu, wymaga raczej dodatków o mocnym smaku, aby nie tłumiło. Możesz zrobić z 1/2 ilości, aby przekonać się, czy będzie Ci smakować.
- 2 paczki suszonych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka anyżu
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki zarodków pszennych
- 1/3 szklanki rodzynek
Zbij, wygnieć, podziel na dwie foremki, odstaw na godzinę.
Wsadź do piekarnika 190oC na ok. 40 minut.
Wychodzi też w automacie, na programie razowym - tylko pamiętaj, że to porcja na DWIE foremki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się ten wpis?