Potrzebujesz:
- 200 g twarogu
- 200 g masła
- 200 g maki
- soli trochę
- 6 pieczarek
- mała cebula
- gruby plaster szynki wędzonej
- garść tartego sera żółtego
Ciasto półfrancuskie wg Kuchni polskiej: twaróg, masło, mąkę i ciut soli utrzeć razem.
Nb. ciasto to ma jakąś wadę. Wg książki miało się nadawać do wałkowania, wyszła miękka plastelina :)
Ale ta konsystencja nie przeszkadza, aby wylepić nim foremki do muffinek (używam silikonowych, nie muszę smarować) - zostawiając w środku miejsce na nadzienie.
Nadzienie:
Trochę (6) pieczarek pokrój na plasterki. Usmaż z małą cebulką i trochę szynki wędzonej też podsmaż razem. Ostudź, wymieszaj z tartym serem.
Nałóż do babeczek, wstaw do GORĄCEGO (250oC) piekarnika na 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się ten wpis?