Niezwykle bogate w dodatki - jak na szkocką oszczędność. Stąd i nazwa - ciasto milionerów. Do dzieła:
Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g masła (masła, nie margaryny!!)
- 100 g cukru, najlepiej brązowego
Toffi:
- 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego
Polewa:
- 100 g czarnej czekolady (moim zdaniem najlepsza taka 90% kakao)
- 100 ml śmietany 30%
1. Puszkę mleka zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 1,5 - 2 h. Ostudź. Otwórz.
2. Zagnieć szybko mąkę, cukier i masło. Rozgnieć na placek na foremce (używam okrągłej tortownicy teflonowanej, nie wymaga smarowania tłuszczem przed pieczeniem). Piecz około 20 minut w temp. 200C.
3. Wyjmij ciasto z piekarnika. Obsmaruj toffi.
4. Na małym ogniu w rondelku roztop czekoladę ze śmietaną. Gdy masa będzie płynna - polej po wierzchu toffi.
5. Odstaw całość do zastygnięcia.
6. Ciasto gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się ten wpis?