sobota, 22 czerwca 2013

Kamila Sakałusa łosoś grillowany w sosie mango

Byłem w piątek na warsztatach kulinarnych. Pod wodzą Kamila Sakałusa - mistrza kuchni toruńskiej, autora http://kamilgotuje.pl, przyrządzaliśmy łososia w sosie mango.

Co za wspaniała ryba i wspaniały sos...



Mam nadzieję, że Autor się nie obrazi, że podzielę się z Wami przepisem:

Łososia zfiletuj, włóż do marynaty i pozwól mu nasiąknąć w lodówce.

Na marynatę: wyciśnij sos z grapefruita różowego i dwu mandarynek. Dodaj oliwy, kilka drobno posiekanych ząbków czosnku, soli, pieprzu, wymieszaj.

Na sos: obierz 2 mango ze skórki, posiekaj drobno. Obsmaż w oliwie. Dodaj garść liści świeżej mięty. Zalej śmietanką 30%, osól i opieprz do smaku. Zredukuj, aby zgęstniał i nabrał solidnego aromatu. Możesz nieco zmiksować. Zgaś ogień i wmieszaj dwie garście startego parmezanu.

 Warzymy sos mango. Kamil Sakałus przy garnku.

Znowu przy garnku z sosem.

Zgrilluj łososia z obu stron. Polej sosem i natychmiast podawaj.

Zabawa była świetna. A zdjęcia gotowego łososia zrobić zapomniałem...

ZDJĘCIA - Byłem na warsztatach kulinarnych

Jak już informowałem wczoraj, byłem na warsztatach kulinarnych. A oto kilka zdjęć z imprezy:

Obieram truskawki - do "truskawek w kremie brulee".

Przyrządzanie sosu z mango do łososia. Przy garnku Kamil Sakałus z kamilgotuje.pl.

Przyrządzanie sosu z mango do łososia.

Kroję ogórki do sałatki z grillowanych warzyw.

Kroję grillowaną cebulę do sałatki.

Przystępujemy do posiłku.

piątek, 21 czerwca 2013

WC a kuchnia

Wybieram się jutro do WC.

A dokładniej, na spotkanie ze znanym i kontrowersyjnym podróżnikiem, dziennikarzem, showmanem i pisarzem Wojciechem Cejrowskim.

Ciekawe, co powie na tematy kulinarne... Zapewne coś o yerba mate, a może coś więcej? Może będzie jakaś inspiracja gastronomiczna?

Byłem na warsztatach kulinarnych


Udało mi się dzisiaj załapać na warsztaty kulinarne prowadzone przez Kamila Sakałusa, autora http://kamilgotuje.pl/.

Kiedyś zastanawiałem się, po co ludzie wybierają się na takie szkoły. Teraz już wiem - to świetna zabawa: pod okiem doświadczonego kucharza przygotowywać potrawy.