piątek, 7 sierpnia 2009

Babeczki półfrancuskie z szynką i pieczarkami


Potrzebujesz:

  • 200 g twarogu
  • 200 g masła
  • 200 g maki
  • soli trochę
  • 6 pieczarek
  • mała cebula
  • gruby plaster szynki wędzonej
  • garść tartego sera żółtego



Ciasto półfrancuskie wg Kuchni polskiej: twaróg, masło, mąkę i ciut soli utrzeć razem.

Nb. ciasto to ma jakąś wadę. Wg książki miało się nadawać do wałkowania, wyszła miękka plastelina :)

Ale ta konsystencja nie przeszkadza, aby wylepić nim foremki do muffinek (używam silikonowych, nie muszę smarować) - zostawiając w środku miejsce na nadzienie.

Nadzienie:

Trochę (6) pieczarek pokrój na plasterki. Usmaż z małą cebulką i trochę szynki wędzonej też podsmaż razem. Ostudź, wymieszaj z tartym serem.

Nałóż do babeczek, wstaw do GORĄCEGO (250oC) piekarnika na 15 minut.

środa, 5 sierpnia 2009

Teka oszczędnych wskazówek

Stanisław Rewieński


Teka oszczędnych wskazówek, zawierająca:
Pranie bielizny i wszelkich materyj;
bielenie płótna i innych przedmiotów.
Czyszczenie najróżniejszych rzeczy,
Wywabianie plam.
Farbiarstwo i farbowanie.
Pokosty i lakiery, atrament, tusz, szuwaks, smarowidła, kity, kleje.
Sto różnych sposobów uzywanych w gospodarstwie domowem.
Porządki domowe.
Napojów różnych przyrządzanie.
Kosmetyki i pachnidła.
Tępienie szkodliwych zwierząt i owadów.
Przepisy hygieniczne i lecznicze dla ludzi i zwierząt.


Warszawa, Nakład Maurycego Orgelbranda 1887

Tytuł, nieco przydługi, sam wyjaśnia, w czym rzecz. Kulinariów mało, ale są - głównie napoje z zawartością procentów.

wtorek, 4 sierpnia 2009

Chleb gryczany z miodem

Na podstawie tego dzieła, zmienione.

Intensywny smak i zapach gryki i miodu, wymaga raczej dodatków o mocnym smaku, aby nie tłumiło. Możesz zrobić z 1/2 ilości, aby przekonać się, czy będzie Ci smakować.
  •  2 paczki suszonych drożdży
  •  2 szklanki ciepłej wody
  •  1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku
  •  1/2 szklanki miodu
  •  1/4 szklanki oleju
  •  1 łyżka anyżu
  •  2 łyżeczki soli
  •  2 szklanki mąki gryczanej
  •  4 szklanki mąki pszennej
  •  1/3 szklanki zarodków pszennych
  •  1/3 szklanki rodzynek
Wygnieć wszystko razem. Postaw w cieple do wyrośnięcia - około 1,5 godziny.

Zbij, wygnieć, podziel na dwie foremki, odstaw na godzinę.

Wsadź do piekarnika 190oC na ok. 40 minut.

Wychodzi też w automacie, na programie razowym - tylko pamiętaj, że to porcja na DWIE foremki!

Chleb. Pieczemy w domu

Beatrice Ojakangas
Chleb. Pieczemy w domu

Z angielskiego przełożył Marcin Stopa.
Klub Dla Ciebie, Warszawa 2008

Zbiór różnorodnych przepisów na chleby i chlebki. Do pieczenia ręcznego, acz da się zaadoptować większość do automatu.

Czeski chleb żytni


  • 2 paczki suszonych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 3 szklanki mąki chlebowej

Przyrządzanie w automacie:

Wrzucić do automatu, nastawić program razowy. Wyjąć.

przyrządzanie ręczne

Rozrób drożdże, cukier i wodę. Dodaj sól,m kminek, olej, mąkę żytnią. Wymieszaj. Dodawaj po pół szklanki mąki pszennej, wyrabiaj.

Zostaw do urośnięcia (około 1,5 h w cieple).

Zbij, zagnieć. Odstaw na 1 godzinę.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 235oC. Po 10 minutach zmniejsz temp. do 175oC i piecz 45 minut.

Wg tej książki. Uwaga: przepis wg oryginalnych ilości z książki. Do automatu zredukować ilość o połowę i piec 750g chleba...